Yaşam ve Ekonomi

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. İlçe Tarım Müdürlüğünün verdiği bilgiye gore tarım yapılan arazi miktarı 23.910 hektardır

 

Arapgirde Ekonomi

A) TARIM
İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. İlçe Tarım Müdürlüğünün verdiği bilgiye gore tarım yapılan arazi miktarı 23.910 hektardır. Bu miktarın büyük çoğunluğu güneyde kalan Dişterik yazısı oluşturur.Yağışı az olan bu bolümde tahıl tarımı yapılmaktadır. Buğday, arpa, nohut, mercimek gibi suya fazla ihtiyaç duymayan tahıllar ekilmektedir. Ekin ve hasad işlerinde %75 makineleşme sağlanmıştır. ürünün %80 – 90 kadarı ilçe içerisinde tüketilmektedir.

Sulanabilen yerlerdeki boyle araziler ilçe merkezi ile kuzey ve doğuda kalan dağlık alanların vadi kısımlarıdır ki sebze ve meyve tarımı yapılmaktadır.İlçenin eski bahçelerinin çok büyük bir kısmını oluşturan üzüm bağlarıdır. Birkaç cins üzüm üretimi yapılmaktadır. Bunlardan en çok tanınan üretileni kışa dayanıklı olan ve nisan-mayıs aylarına kadar tazeliğini koruyabilen “Amasya Üzümü” dür. Eski donemlerde değerini yitiren üzümcülük son yıllarda yaptığı atılımla Arapgir ´in en büyük geçim kaynağı olmuştur. Ozellikle Doluca ve Kavaklıdere şarap fabrikalarının tercihi dolayısıyle üzüm sektorü gelişmeye devam etmektedir. Onümüzdeki donemlerde üzümcülükle ilgili bazı tesislerin kurulması beklenmektedir. Her yıl üzümcülüğü geliştirmek için “bağbozumu” adında festivaller düzenlenmektedir.

Bu meyvelerden elma ve kayısı ticareti amaçla bilinçli ve planlı bir şekilde 3-5 yıldan beri Ziraat Mühendisliği ve halkın işbirliği ile yetiştirilmeye başlanmıştır. Yapılan çalışmalar çok olumlu bir şekilde gelişmektedir. Antep fıstığı ise yakın zamanlarda sakız ağaçlarına deneme mahiyetinde yapılan aşılama yolu ile yaygınlaştırılmaya çalışılmıştır. Alınan olumlu sonuçtan sonra yetiştiricilik yaygınlaşmıştır. Bugün çoğu ormansırtı koyünde olmak üzere 15.000 adet Antep Ağacı vardır. Verime henüz geçmiş olan bu ağaçların 1,5 tona yakın meyve üretilmiştir.

Sebzecilikte de çok çeşitli ekim yapılabilmektedir. Kozluk çayı vadisi ile mahallelerdeki bahçeler sebzeciliğe müsaittir. Ayrıca kuzeyde ve doğuda bulunan koy arzilerinde de sebzecilik yapılmaktadır. Buralardaki alüvyonlu topraklarda çok iyi cins dolmalık ve turşuluk domates, biber, salatalık, soğan, patates, patlıcan ve fasulye yetiştirilmektedir.Yetiştirilen sebzelerin bir kısmı ilçe içerisinde tüketilir. Bir kısmı da çevre ilçelerinden Divriği, Arguvan ve Malatya ile Elazığ illerine sevk edilmektedir.

B) HAYVANCILIK
İlçemizde hayvancılığın da onemli bir yeri vardır. Otlağı ve yaylası müsait olan ilçemizde hayvan varlığı şoyledir. Sığır 12.915 baş, koyun 46.000 baş, keçi 11.500 baş, at 597 baş, katır 409 baş, eşek 2334 baş, kümes hayvanları 12.800 baştır. Küçük baş hayvanların çoğunluğu Saıçiçek ve Goldağı yaylalarında barınmaktadır. Ayrıca ilçenin çeşitli yerlerinde arıcılık da yapılmaktadır.

 

Leave a Reply